skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 42 – 2014

SPØRGSMÅL

Kære Rose.

I vores husstand har vi en forkærlighed for danskvand, det er den perfekte drikke til fest og forkælelse. Vi køber danskvand i butikken, men er dette egentlig det sundeste og mest miljøvenlige valg? 

Tænker at der går mange ressourcer til for at lave danskvand og det bliver jo ogå opbevaret en del tid i plastflasker.

En mulighed er jo at investere i en danskvandsmaskine, men al den teknik må jo også være ressourcekrævende.. 

Så ja, mit spørgsmål er; hvad er det sundeste og mest miljøvenlige valg?

Tak for dine evigt gode og idybdegående svar.

/Tina

 

SVAR

Kære Tina

Tak for dit spørgsmål ang. danskvand og for de fine ord!

Det var et ganske klogt spørgsmål, og det er sund fornuft at være særligt opmærksom på de produkter og fødevarer, som man bruger ofte/dagligt, både i forhold til sundhed og miljø. 

Jeg anbefaler klart en danskvandmaskine! I det lange løb er det mest økonomisk, og du slipper for at slæbe danskvandflasker til og fra butikken.

Og, først og fremmest, så undgår du plastflaskerne. 

Al plast kan i princippet være problematisk. Godt nok er plastemballage til fødevarer ret godt reguleret, og der findes i dag ikke Bisphenol A (BPA) i plastflasker. Men alligevel kan plast indeholde andre additiver (tilsætningsstoffer) med (mulig) østrogen effekt, dvs. hormonforstyrrende stoffer. 

Bisphenol A har mange “kusiner og fætre”, som må formodes at være mindst lige så problematiske. Det er nogenlunde umuligt alt holde styr på alle disse additiver og deres mulige risici, selv for plastindustrien, og der dukker hele tiden nye stoffer op. 

Helt nye dyreforsøg tyder på, at BPA er mere sundhedsskadelig, end man hidtil har vidst, også i ultra små doser. 

Jeg siger ikke, at der er Bisphenol A-lignende stoffer i plastflasker, men jeg siger, at det ikke kan udelukkes, at de findes i plastflasker. Der vil altså være en risiko for, at plastflasken kan afgive skadelige stoffer til vandet, især hvis den opbevares i (direkte) sol. 

Hele humlen er, at når du selv producerer danskvand, så kan du opbevare det i GLASflasker. Hvilket jeg selvfølgelig vil anbefale. 

Kærligst 

R. 

 

PS
Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du undgår skjult kemi, når du opbevarer og tilbereder familiens mad, så vil jeg varmt anbefale min e-guide “God kemi i dit køkken”.
Du finder guiden her.

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 4 Comments
  1. Hejsa – jeg er helt med på, at det er bedst med en danskvandsmaskine, og vi er heftig brugere af en sådan 🙂 MEN, når du vandet laves i en plastflaske, som passer til maskinen, så er vi vel lige vidt????
    Lotte 🙂

  2. @Lotte – nej, for man hælder vandet på glasflasker, efter at det er lavet. Det har betydning, hvor længe en fødevare opbevares i et givent materiale/emballage. Jo længere tid, jo større eksponering.
    Det er derfor, at jeg skriver i mit svar: “Hele humlen er, at når du selv producerer danskvand, så kan du opbevare det i GLASflasker. Hvilket jeg selvfølgelig vil anbefale.”
    Kærligst R.

  3. Når det så kommer til miljøbelastning i selve produktionen (og sidenhen afskaffelse) af maskinen -hvad er så bedst plast eller stål??
    På forhånd tak

  4. @Tina – godt spørgsmål. Det ved jeg simpelthen ikke. Det kommer nok an på det enkelte produkt og den enkelte produktionsenhed. Her skulle man lave en samlet vugge til grav-analyse, så man får alle aspekterne med. Spændende! Kærligst R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top